Search
Close this search box.

Ishrana za blistavu kožu

Kaže se da smo ono što jedemo, i taj stav definitivno važi kada je u pitanju naša koža. Koža je najveći organ našeg tela i zaslužuje svu pažnju koju joj možemo pružiti, ne samo spolja već i iznutra.

Koža se hrani čime se i vi hranite tako da njen izgled zavisi od izbora namirnica koje unosite. 

Hrana za bolju kožu

Kako bi poboljšali zdravlje kože a samim tim vaša koža postala bolja i blistava potrebno je da je ishrana bogata vitaminima, antioksidansima, esencijalnim masnim kiselinama, neophodno je da unosite dovoljno vode…

Vitamini za kožu

Najbolji vitamini za kožu su:

Vitamin A: Podstiče obnovu ćelija kože, poboljšava elastičnost i teksturu kože, samim tim pomaže u smanjenju bora i oštećenja od sunca.

Vitamin B kompleks: Ovaj kompleks podrazumeva: vitamin B3 (niacinamid), B5 (pantenol) i B7 (biotin), koji pomažu u hidrataciji kože, smanjenju iritacija i podržavanju zdrav i blistav izgled vaše kože.

Vitamin C: Ovaj moćni vitamin učestvuje u proizvodnji kolagena, jača kožu i štiti je od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Vitamin D: Ima protivupalno dejstvo i igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kože.

Vitamin E: Deluje kao antioksidans, pomaže u zaštiti kože od oksidativnog stresa i štetnog uticaja slobodnih radikala.

Važno je istaći da vaša ishrana treba da bude uravnotežena i bogata raznovrsnim hranljivim materijama kako bi se obezbedili optimalni nivoi svih potrebnih vitamina za zdravlje kože.

Namirnice za kožu

Namirnice za kožu, avokado i krastavac

Ishrana za blistavu kožu podrazumeva unos sledećih namirnica:

Avokado: Avokado je izvor zdravih masti, vitamina E, C i antioksidansa. Ove materije pomažu u hidrataciji kože, poboljšavaju elastičnost i smanjuju upalne procese.

Tamnozeleno lisnato povrće: Kelj, blitva, spanać i drugo tamnozeleno lisnato povrće bogato je vitaminima A, C, E i K, kao i antioksidansima i vlaknima. Ove materije pomažu u detoksikaciji kože i daju joj sjaj.

Krastavci: Krastavci sadrže puno vode i izvrsni su za hidrataciju kože.  Bogati vitaminom C i antioksidansima koji utiču pozitivno na zdravlje kože.

Bobičasto voće: Jagode, maline, borovnice, kupine i drugo bobičasto voće bogato je antioksidansima koji pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ove namirnice bogate su vitaminima C i E, koji pomažu u proizvodnji kolagena i održavaju elastičnosti kože.

Nar: Nar i bobičasto voće smatraju se super hranom. Ne postoji piće na svetu koje ima toliko jedinjenja koja podstiču proizvodnju kolagena i ishranu kože kao što je sok od nara. Sok od nara podstiče proizvodnju kolagena jer je prepun polifenola i antioksidanata koji bukvalno hrane fibroblaste kože.

Semenke bundeve: Bundevine semenke sadrže cink, izuzetno važan mineral za obnovu kože, održavanje zdravog tena i borbu protiv akni.

Masna riba: Masne ribe poput skuše, pastrmke, lososa i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama. Ove masne kiseline su ključne za hidrataciju kože, smanjenje upala i održavanje zdravog sjaja kože.

Namirnice bogate probioticima: Probiotici su korisne bakterije koje podržavaju zdravlje probavnog sistema. Hrana koja je bogata probioticima je jogurt, kefir, kiseli kupus i fermentirano povrće. Unos probiotika poboljšava varenje, što se pozitivno odražava na izgled vaše kože.

Hrana bogata selenom: Selen je mineral koji igra važnu ulogu u zdravlju ćelija kože. Zadužen je za čvrstoću i zastitu vaše kože od UV radijacije. Nedavne studije pokazuju da ako su nivoi selena visoki, čak i koža oštećena suncem pretrpeće samo minimalna oštećenja. Namirnice bogate selenom su: brazilski orah, morski plodovi, pileće meso(posebno pileća đigerica), svinjska dzigerica, jaja( posebno žumance), mlečni proizvodi( mleko, jogurt).

Zdrava ulja: Maslinovo ulje sadrži antioksidanse poput vitamina E, polifenola i fitosterola. Ima protivupalno delovanje i sadrži omega-3 masne kiseline, važne za hidrataciju i regeneraciju ćelija kože. Kokosovo ulje, odlično kako za spoljnu negu tako i za unutrašnju negu kože. Bogato antioksidansima, ima antibakterijsko i protivupalno delovanje.

Zeleni čaj: Zeleni čaj je bogat antioksidansima koji štite kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Zeleni čaj ima i protivupalna svojstva i pomaže u održavanju hidratacije kože.

Voda: Voda igra izuzezno važnu ulogu u vašem ukupnom zdravlju, a time i značajan uticaj na zdravlje vaše kože. Dobro hidratizovana koža je zdrava i izgleda mlado. Takođe, adekvatan unos vode pomaže u izbacivanju toksina iz vašeg sistema, tako da se šteta koji mogu da uzrokuju svodi na minimum.

Hrana koju treba izbegavati su svi rafinisani i prerađeni šećeri, slatkiši, testa, krekeri, alkohol…

Šta je još važno za zdravu kožu

Osim pravilne ishrane, za zdravu i blistavu kožu neophodno je imati i održavati zdrave životne navike poput: redovnog vežbanja, spavanja sedam do osam sati, izbegavanje pušenja i preteranog izlaganja suncu. Redovno čišćenje, piling, hidratacija i zaštita od sunca su takođe važni za zdravlje kože.

Pročitajte

>> Zašto je vitamin E odličan za vaše lice

>> Koji kolagen je najbolji i kada se pije

>> Devet najboljih led maski za lice u 2024.

>> Moćni vitamin C

>> Najbolji kombinovani anticelulitni masažeri

Podelite objavu:

You cannot copy content of this page