Search
Close this search box.

Pet namirnica koje su bogate vitaminom D

5 namirnica bogatih vitaminom D

Šta je vitamin D i zašto je važan?

Vitamin D je hranljiva materija i hormon, koji proizvodi i vaše telo. Zanimljivo je da je vitamin D vitamin rastvorljiv u mastima i pomaže boljoj apsorpciji minerala poput kalcijuma i fosfora, koji pomažu u jačanju kostiju, poboljšanju zdravlja mozga kao i imuniteta.

U daljem tekstu možete da pročitate o nekoliko namirnica koje omogućavaju bolju apsorpciju hranjivih materija u telu i doprinose prirodnom povećanju nivoa vitamina D.

Jaja

Jaja su jedan od najzdravijih i najpristupačnijih izvora vitamina D. Takođe, jaja su bogat izvor aminokiselina i hranljivih materija koje doprinose razvoju ćelija i tkiva, utiču pozitivno na zdravlje kostiju i poboljšavaju imunitet.

Većina proteina u jajetu nalazi se u belancetu, a masti, vitamini i minerali se nalaze uglavnom u žumancetu. Žumance jednog velikog jajeta sadrži trideset sedam internacionalnih jedinica vitamina D, ili 5% dnevnog unosa.

Treba imati u vidu da jaja kokošaka i drugih pernatih domaćih životinja koje se drže u zatvorenom imaju nešto nižu koncentraciju vitamina D u poređenju sa jajima životinja koja se uzgajaju napolju.

Pečurke

Kada su izložene UV svetlu, pečurke prirodno sintetišu vitamin D2. Međutim, komercijalno gajene pečurke nemaju visoku koncentraciju vitamina D u poređenju sa divljim pečurkama.

Losos

Masne ribe poput divljeg lososa imaju visoku koncentraciju vitamina D. Porcija od 100 grama divljeg lososa može sadržati do 160% dnevne potrebe za vitaminom D.

Kravlje mleko

Kravlje mleko sadrži kalcijum, fosfor i riboflavin, hranljive materije koje zajedno pomažu u poboljšanju zdravlja vaših kostiju. Kravlje mleko se veoma često obogaćuje vitaminima i mineralima kojih prirodno nema puno u mleku. Obično se mleku dodaju vitamini D i A. Od drugih nutrijenata kojima kravlje mleko može biti obogaćeno su cink, gvožđe i folna kiselina.

Mleko obogaćeno vitaminom D je odlično za zdravlje kostiju, jer vitamin D pomaže vašem telu da apsorbuje više kalcijuma(1).

Ulje jetre bakalara

Opšte je poznato da ulje dobijeno od masnih riba pomaže u poboljšanju zdravlja kostiju i povećanju nivoa vitamina D u telu.

Ukoliko unesete oko 4,9 ml ulja jetre bakalara zadovoljiliste do 56% dnevnih potreba za vitaminom D.

Pročitajte

>> Vitamin D-sedam najboljih suplemenata u 2024.

>> Vitamin D u zimskom periodu

>> Ulje jetre bakalara-pet koristi za zdravlje

>> Koji kolagen je najbolji i kada se pije

>> Vitamin B6-za šta je dobar, dnevna doza, suplementi

Podelite objavu:

You cannot copy content of this page